Kralj Čačka v Ljubljani

photo Srđan Pablo Doroški
05. 12. 2019

»Po nevarni magistrali – preko križišč in ob stranpoteh – s kitaro preko ramena, kot junak starih dobrih filmov je Kralj prispel na rock sceno. S seboj je prinesel modre, lepe in drzne pesmi, v katerih iskrenost in avtentičnost ostro nasprotujeta perverznosti tega časa.« Tako je beograjski veteran rokenrola Žikica Simić opisal glasbo Kralja Čačka, ki predstavlja mešanico bluesa, jazza, rokenrola in šansonov.

Kralj Čačka je dobil nagrado »Strune od svetla«/»Svetlobne strune« za leto 2017, ki se podeljuje za poseben prispevek k afirmaciji pesniške besede v rock in blues glasbi, njegov drugi album »Spusti svetlost na put«/»Spusti svetlobo na pot« pa je bil izbran za »Najboljši album leta« po izboru poslušalcev radija 202, v konkurenci Električnega orgazma in Bajage.

Objavil je zbirko pesmi »Na margini«/»Na robu« (Lom) in dva albuma – »Zemlja snova«/»Dežela sanj« (2016) in »Spusti svetlost na put«/»Spusti svetlobo na pot« (2018).

V zadnjih treh letih je Kralj Čačka igral na največjih festivalih v državi in regiji: Exit, Arsenal, Ferragosto Jam, Mountain Music Fest, Arlemm, NS Koncert leta, SOMUS, Beer Fest ..., pa tudi kot posebni gost Darka Rundeka pred več kot 10.000 gledalci na Tašmajdanu.

Za številne obiskovalce njegovih koncertov ni dileme: Kralj Čačka je nekronani vladar glasbe, ki jo je težko uvrstiti v neko kategorijo. Njegov navdih leži v tistem, za številne, popolnem skrivališču: med najglobljimi čustvi in umetnostjo igranja, med nočjo v zakajenem baru in jutrom, ki vse spremeni, med glasbo potujočih trubadurjev in prefinjenimi jazzovskimi melodijami. Iz tega skrivališča stopi Kralj Čačka na glavno ulico in nas popelje s seboj na pot okrog sveta.

Kralj Čačka bo prvič nastopil v Sloveniji, v Menzi pri koritu v Ljubljani, 19. decembra ob 21.30.

Vstop je prost!