Predavanje Erika Valenčiča

04. 06. 2019

Predavanje Erika Valenčiča bo temeljilo na njegovih lastnih izkušnjah, ki so ga vodile skozi leta. Udeležencem bo podajal odgovore na nekatera ključna vprašanja, kot so: kje so meje med slabim in dobrim novinarstvom? Kaj definira dobrega novinarja oziroma novinarko? Kako opravljati intervjuje? Kako opravljati preiskovalno novinarstvo? In v končni fazi - kako se soočiti z različnimi pritiski na novinarsko delo?

O predavatelju

Dolgoletna novinarska kariera Erika Valenčiča izhaja iz njegovega levičarskega aktivizma. Kmalu po vpisu na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani leta 2000 se je pridružil človekoljubnim in aktivističnim skupinam, ki so zagovarjale alternativo kapitalistični globalizaciji in nasprotovale imperalizmu pod taktirko ZDA. V tem času je opustil študij na Fakulteti za družbene vede zaradi ostrega nestrinjanja z ideološko platformo fakultete in se posvetil delu na neodvisnem Radiu Študent. To je bil uvod v njegovo novinarsko kariero, ki traja že 14 let in se ves ta čas prepleta z njegovimi potovanji po svetu ter človekoljubnim in levičarskim aktivizmom.

Po Radiu Študent je nadaljeval svojo pot kot raziskovalni novinar in Bližnjevzhodni poročevalec za vodilni slovenski levičarski tednik Mladina, za katerega je delal do leta 2012, ko je postal je sodelavec zunanje-politične redakcije na slovenski javni televiziji. Za RTV je poleg rednih dnevnih prispevkov pripravil več izstopajočih oddaj o dogajanju v svetu in dva najbolj odmevna dokumentarna filma v Sloveniji v zadnjih letih, prvega o slovenski fašistih in drugega o spopadih med Kurdi in Islamsko državo (Koalicija sovraštva in Fronte Kurdistana). Svojo novinarsko oziroma aktivistično pot nadaljuje kot neodvisni novinar in filmski ustvarjalec.

Erikovo novinarsko delo je bilo v zadnjem desetletju v veliki meri osredotočeno na dogajanje na Bližnjem vzhodu. Prvič se je odpravil tja kot novinar Radia Študent, ko je leta 2003 obiskal Bagdad in večji del Iraka. Od takrat naprej se redno vrača nazaj na to območje. Za različne slovenske medije je poročal iz mnogih držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Leta 2011 je izšla njegova prva knjiga z naslovom Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva, ki govori o razmerah na tem obleganem območju.

Za svoje novinarsko delo je prejel že eno mednarodno priznanje, njegova dva dokumentarna filma pa sta bila predvajana na različnih festivalih, tudi mednarodnih. V zadnjih nekaj letih je tudi nastopil na neštetih javnih predavanjih, okroglih mizah, konferencah in forumih ter v raznih televizijskih in radijskih oddajah, velikokrat pa predava tudi kot posebni gost na fakultetah.

 

Izbrana filmografija

Dokumentarna oddaja o Gazi, 2013

http://4d.rtvslo.si/arhiv/globus/155327258

Koalicija sovraštva, 2014

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174263197

Dokumentarna reportaža iz Gaze, 2014

http://4d.rtvslo.si/arhiv/globus/174307497

Fronte Kurdistana, 2015

https://www.youtube.com/watch?v=3X4bJSHI7w4

 

Izbrana knjižna dela:

Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva

Založba Pasadena, 2011

Rasizem – Razrezani svet

Založba Beletrina, 2015

Sence ne gorijo

Založba Sanje, 2015

 

Prijave pošljite na e-pošto medijske.delavnice@dkis.si

 

Predavanje bo potekalo v torek, 4. junija 2019 od 18h do 21h, na Tržaški cesti 2, Ljubljana.