Položaj žensk v manjšinskih skupnostih in društvih

11. 02. 2019

Poskusili bomo odgovoriti na vprašanja zakaj so v manjšinskih organizacijah (društva, zavodi, zveze) ženske v manjšini na pozicijah in v procesih odločanja in moči (upravni odbori, predsedniki, ustanovitelji društev)? Zakaj so medijsko nevidne ter pogosto prisotne skozi stereotipne predstave (npr. čistilke Fate)?

Kako opolnomočiti manjšinske ženske, dvigniti njihovo samozavest in izboljšati ter zvišati javno in politično udejstvovanje v okviru manjšinskih skupnosti in društev.

Skozi osebne zgodbe bomo poskušali osvetliti problem žensk v manjšinskih društev z več vidikov in ponuditi strategije in nasvete proti diskriminaciji.

 

Delavnico bosta vodili dr. Biljana Žikić in Irena Vujčić Pavlović.

 

Biljana Žikić je doktorirala na temo reprezentacije spola v medijih in je napisala več strokovnih in akademskih člankov o spolni diskriminaciji in manjšinah v Sloveniji. Več let je urejala portal https://radnezene.net/

Irena Vujčić Pavlović, samozaposlena v kulturi, producentka. Po izobrazbi je univ. dipl. umetnostna zgodovinarka. Kot producentka, vodja in koordinatorica kulturnih projektov je v slovenski manjšinski kulturi prisotna od same ustanovitve Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš, torej od leta 2009.