Politična karikatura in družbene spremembe: srbski primer

Dušan Petričić in Predrag Koraksić - Corax
21. 03. 2019

                                                                                  četrtek, 21.3. ob 19 uri

                                                         Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM, ZRC SAZU

                                                                            Gosposka ulica 16, Ljubljana

 

Velikana srbske karikature Predrag Koraksić Corax in Dušan Petričić bosta prvič v Ljubljani imela skupno delavnico o politični karikaturi, s posebnim poudarkom na aktualnem političnem trenutku v Srbiji, kjer oba živita in delata. Neposredno pred začetkom velikih protivladnih protestov »Eden od petih milijonov«, ki že nekaj mesecev potekajo v Beogradu in več mestih v Srbiji, je bila prepovedana razstava Coraxa in Petričića v Lazarevcu, mestu v bližini Beograda. Tarča njunih ostrih peres so tisti, ki so na oblasti in ki imajo moč v svojih rokah, prav tako tudi družbeni pojavi, ki so neposredni odraz načina vladanja esteblišmenta.                                                                  

Najbolj znana srbska karikaturista bosta spregovorila o tem, kaj je danes politična karikatura, kateri so elementi dobre karikature in kako se je-le ta spreminjala tekom zgodovine ter tudi o njeni vlogi, pomenu in moči v družbi ter o družbenih spremembah in revolucijah, katerih zvesti spremljevalec je. Kako karikatura deluje na različnih ravneh: vizualni, novinarski, politični, psihološki in koliko odraža stanje duha neke družbe v določenem obdobju? Zakaj za karikaturo rečemo, da je družbeno ogledalo in zavest? V kakšnem razmerju sta politična karikatura in politična korektnost?

Kot satirični novinarski žanr je karikatura, čeprav smešna, zelo resna in učinkovita, zato je na eni strani pogosto tarča mogočnikov, na drugi strani pa sredstvo politične streznitve in mobilizacije za družbene spremembe. Smejanje politikom v Srbiji ima svojo zgodovinsko kontinuiteto, na delavnici pa se bosta legendarna karikaturista osredotočila na komentiranje politične karikature od režima Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića. Posebno pozornost bosta posvetila vlogi karikature v aktualnih množičnih protivladnih protestih v Srbiji.

Corax in Petričić bosta predstavila niz svojih karikatur, objavljenih v srbskih časopisih in predstavljenih na razstavah.

Predrag Koraksić Corax objavlja karikature od leta 1950, najprej v listu Jež, potem pa tudi v listu Rad, kjer je pozneje dobil tudi stalno zaposlitev. V Večernje Novosti je prešel leta 1958, kjer je delal več kot 30 let. Zaradi nestrinjanja z uredniško politiko lista se je leta 1990 začel notranji proces proti njemu, zaradi česar je potem dobil odpoved. Prešel je k tedniku Vreme, kjer je bil sodelavec od prve številke in je sodeloval tudi po odhodu v pokoj, vendar je leta 2005 prekinil sodelovanje zaradi nestrinjanja z uredniško politiko tednika. Konec osemdesetih let in na začetku devetdesetih let je delal za več neodvisnih listov, ki so eden za drugim prenehali izhajati zaradi represije režima. Pri listu Danas dela od leta 1998 in vsakodnevno objavlja aktualne karikature, je sodelavec portala Svobodna Evropa in portala Peščanik. Občasno objavlja za tuje časopise. Imel je veliko število samostojnih razstav in je dobitnik vseh večjih nagrad v Srbiji za dosežke na področju karikature ter za etiko in hrabrost, leta 2004 ga je odlikovala vlada Republike Francije z redom Legije časti.

Dušan Petričić celo svoje strokovno obdobje dela paralelno kot politični karikaturist in ilustrator otroških knjig in slikanic. Diplomiral je na Akademiji uporabnih umetnosti v Beogradu, na grafičnem odseku v razredu profesorja Bogdana Kršića leta 1969. Kot karikaturist in ilustrator je delal za The Toronto Star, The New York Times, The Wall Street Journal, Scientific American, Večernje Novosti, Politiko, Nin ter številne druge revije in časopise. Naredil je več kot 50 otroških slikanic in knjig v ZDA, Kanadi, Jugoslaviji, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji. Je dobitnik velikega števila nagrad širom sveta – Tokio, Ankara, Beograd, New York, Toronto, Philadelphia, Bratislava, Ljubljana, Skopje, Budimpešta, Moskva, Amsterdam. Po 20 letih bivanja v Kanadi znova živi in dela v Beogradu. Zadnjih deset let kot politični karikaturist zelo angažirano spremlja dogajanja na družbeni, politični in kulturni sceni Srbije, najprej na straneh dnevnega lista »Politika«, od leta 2016, pa, ko mu je uredništvo tega lista iz političnih razlogov odpovedalo sodelovanje, vsak teden objavlja svoje karikature v tedniku NIN.

 

Več informacij na namrezi@dkis.si