Delavnica obdelave in montaže zvoka

16. 04. 2019

Audacity je prost odprtokodni program - urejevalnik za snemanje, montiranje in generiranje zvoka. Iz malega programa za preprosto rezanje se je razvil v uporabno orodje za obdelavo zvoka, ki ga danes uporabljajo tudi resne radijske postaje.

Tukaj lahko brezplačno dolpotegnete program in programske vtičnike:  https://www.audacityteam.org/ - lahko pa to naredimo tudi skupaj na delavnici.

V prvem delu delavnice bomo predstavili programski vmesnik in razložiti osnovne ukaze in orodja za obdelavo zvoka: posnemi, uvozi-izvozi, izreži-prilepi, ojačaj-stišaj, zvišuj-znižuj glasnost itn. V drugem, praktičnem delu delavnice pa se bomo lotili reševanja konkretnih nalog pri obdelavi zvoka.

Na koncu delavnice naj bi udeleženci znali posneti, obdelati in montirati zvok – od enostavnega avdio formata kot je intervju do bolj kompleksnih zvočnih struktur kot je radijska reportaža, ki lahko poleg glasa vključuje tudi glasbo/glasbeno podlago, efekte ipd.

Možnosti programa Audacity niso zanimive le za radijske ustvarjalce, temveč tudi za ustvarjalce (elektronske) glasbe, videa in vsakogar, ki želi pridobiti izkušnje na področju digitalne obdelave zvoka.

Za delavnico ne potrebujete predznanja, dovolj je najbolj osnovna računalniška pismenost.

Delavnico bo vodil dr. Bojan Anđelković.


Bojan Anđelković je diplomiral iz srbohrvaškega jezika in južnoslovanskih književnosti na Filološki fakulteti v Beogradu, magistriral iz medijskih študij na Fakulteti za podiplomski humanistični študij Institutum Studiorum Humanitatis v Ljubljani ter doktoriral na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Je redni sodelavec Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent že od leta 2003. Bil je kulturni in odgovorni urednik Radia Študent (2007-2015) ter avtor rednih radijskih oddaj Eurokult, After Artefakt, RADAR, Napihovanje in Jugosfera. V letu 2016 je pri Založbi ZRC objavil znanstveno monografijo Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njen dvojnik. Je ustanovitelj in eden izmed koordinatorjev Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR (2011-zdaj) ter ustanovitelj in direktor Zavoda YugoTranslate (2015-zdaj).

Prijave pošljite na e-pošto medijske.delavnice@dkis.si

Delavnica bo potekala v torek, 16. aprila 2019. Začetek je ob 18 uri, na naslovu Tržaška cesta 2, Ljubljana.