Slovenski manjšinski mediji v Italiji

05. 12. 2019

Na delavnicah bomo predstavili delovanje slovenskih medijev v Italiji. 

Spregovorili bomo o uspehih (in težavah), ki jih je slovenska skupnost na medijskem področju dosegla v zadnjih desetletjih: od načinov financiranja do vsakdanjega novinarskega dela, navsezadnje tudi o tem, zakaj uporabljati izraz skupnost in ne manjšina.

Vse to in še veliko več, predvsem pa … iz prve roke.

Delavnici bo vodil Robert Šabec, predavateljici bosta Marija Doroteja Brecelj in Poljanka Dolhar.

 

Marija Doroteja Brecelj je dolgoletna urednica kulture in znanosti na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo Julijsko krajino, programa v slovenskem jeziku. Marija je dejavna tako na radijskem kot na televizijskem področju in je kot režiserka oziroma (so)avtorica podpisala več oddaj in dokumentarnih filmov, tudi in predvsem o življenju slovenske skupnosti v Italiji. En mandat je bila v občini Devin-Nabrežina zunanja odbornica za kulturo, šolstvo, kmetijstvo, politike dela in urada za odnose z javnostmi.

Poljanka Dolhar je urednica kulturnih strani Primorskega dnevnika, osrednjega časopisa Slovencev v Italiji. Z Eriko Bezin je napisala Kako lep je Trst, prvi vodnik po slovenskem Trstu, s prevajalko Darjo Betocchi pa uredila Tra Carso e caos, zbirko italijanskih prevodov pesmi Srečka Kosovela in risb slikarja Edvarda Stepančiča. Dolharjeva je tudi predsednica Slovenskega kluba, s katerim je leta 2016 postavila stalno razstavo o zgodovini tržaškega Narodnega doma.

Robert Šabec je dolgoletni sodelavec Primorskega dnevnika in kulturne redakcije Deželne RAI za Furlanijo Julijsko krajino, programa v slovenskem jeziku. Poleg novinarskega dela se ukvarja s pisateljevanjem in je avtor več knjižnih del, v zadnjih letih predvsem del, namenjenih najmlajšim bralcem. Med drugim je kot avtor (so)podpisal več dokumentarnih oziroma promocijskih filmov.

Prvo predavanje bo v četrtek, 5. decembra 2019, drugo predavanje bo v petek, 6. decembra 2019, in tretje predavanje bo v torek, 10. decembra 2019.

Predavanji se začneta ob 17. uri, na naslovu Tržaška cesta 2, Ljubljana.